Idioma [ Castellano  |  English ]

LA PROCESSÓ I LA DANSA DE LA MORT DE VERGES
 
La Processó de Verges, Festa Tradicional d’Interès Nacional, és la representació anual d’un misteri tradicional que té les seves arrels en l’origen del teatre català, en plena època medieval.
 
La Processó s’escenifica únicament la nit de cada Dijous Sant, aquest any el 9 d’abril, i d’entre els seus elements en destaca La Dansa de la Mort, l’única que per tradició ha sobreviscut al pas del temps i des de l’època medieval ha arribat als nostres dies de manera viva i sense interrupció per recordar-nos que el temps és breu.
 
El cos de la Dansa de la Mort està format per deu membres que es distribueixen en grups de cinc. El primer grup és l’encarregat d’executar la coreografia, mentre que la resta s’ocupa d’ambientar-la. Els cinc intèrprets que dansen, dos adults i tres infants van vestits d’esquelets i porten instruments simbòlics –dalla, bandera, rellotge sense busques i platets amb cendra-. Els altres cinc van vestits amb túniques negres i avancen seguint el ritme però sense executar els passos de la dansa.
 
La Processó de Verges està estructurada en dues parts; la primera, la representació de la Passió de Crist, té lloc a les deu de la nit a la plaça del poble on s’escenifiquen els principals actes de la vida de Jesús, amb un èmfasi especial en els darrers dies i en la seva venda, detenció i condemna.
 
Els actes de la representació són la conversió de la Samaritana, l’entrada de Jesús a Jerusalem, l’últim sopar, el Sanedrí o la venda de Jesús, la Dansa de la Mort, l’Hort de Getsemaní i la presentació de Jesús a Ponç Pilat.
 

La segona part té lloc a les dotze i és la processó pels carrers del poble, es realitza un cop feta la condemna de la crucifixió i quan els actors es traslladen a l’església; Jesús amb la creu comença el seu recorregut. A partir d’aquests moments els carrers de la vila esdevenen l’escenari per on evolucionen els actors fins que tornen novament a l’església, on s’acaba la processó.

 


Webs de referència:

www.verges.net
www.laprocesso.cat
www.laprocessodeverges.com