Idioma [ Castellano  |  English ]

TARRACO VIVA. El Festival romà de Tarragona


LLOC:

Tarragona (Tarragonès) 


DATES:

Del 18 al 31 de Maig

 

DESCRIPCIÓ:

 
Tarragona reviu durant catorze dies l’esplendor de la seva pròpia història. Un viatge que es remunta dos mil anys enrere; als seus orígens, a l’antiga civilització romana. La Tàrraco que l’emperador August va convertir en capital imperial romana i que l’any 2000 fou declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO. Un festival cultural internacional que va en augment i que ja compta amb  42 activitats, més de 250 actes i 26 espais distribuïts arreu de la ciutat com l’Amfiteatre, el Camp de Mart o les Muralles.
 
Només cal passejar per la ciutat, deixar volar la imaginació i endinsar-se en la vida dels avantpassats romans. Les recreacions històriques entorn la vida militar i quotidiana ens permeten satisfer qualsevol curiositat sobre com eren els jocs de gladiadors en honor del déu Apol•lo a l’Amfiteatre, com jugaven els infants en aquella època, quins eren els plats típics de l’antic imperi, quin tipus de música devien escoltar, com enterraven els primers cristians als seus difunts... Tot un conjunt de propostes per fer embadalir tant a petits com a grans a través del patrimoni història i arqueològic.
 
 
Es tracta del festival de divulgació i especialització de la cultura i la civilització de l’antiga roma més complet dels que se celebren avui en dia arreu d’Europa. Un Festival que potencia els grups locals de la ciutat on la seva participació supera el cinquanta per cent. 
 
 
I l’activitat tampoc cessa per la nit. «Les Nits de Tàrraco Viva» és una de les darreres novetats que s’han incorporat a la programació d’enguany. Durant dues hores i mitja, tothom qui ho desitgi pot gaudir de comentaris històrics sobre els monument on es fa l’activitat, realitzar diferents activitats de recreació i divulgació històrica i, per acabar, una comisatio, una mena de ressopó que feien els antics romans al finalitzar els banquets (convivium) per gaudir de la conversa i compartir qualsevol opinió.
 
 
No obstant, una de les novetats més destacades en el marc del Festival sorgeix l’any 2008 amb la pretensió d’estar present en cadascuna de les edicions. Es tracta de la  Trobada Internacional sobre la Divulgació del Patrimoni Històric Romà amb la voluntat de posar en contacte programadors de diferents festivals com aquest.
 
 
Tarraco Viva és un certamen que va sorgir amb l’objectiu de donar suport ciutadà a la candidatura de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Però, vist el seu èxit es va plantejar celebrar-ho anualment. Cada cop hi ha més acceptació i participació de públic, tan local, nacional com internacional. De fet, aquest és un dels objectius proposats per aquestes jornades. El poder crear un producte cultural de gran qualitat per generar turisme cultural relacionat amb el patrimoni històric. En la darrera edició, s’ha comptabilitzat més 50.000 visites a les diferents activitats amb aforament controlat, sense comptar els espais de lliure accés.

Webs de referència:

www.tarracoviva.com
www.gencat.cat/cultura