Idioma [ Castellano  |  English ]

FESTES DE SANTA TECLA DE TARRAGONA

 

Les Festes de Santa Tecla de Tarragona tenen lloc entre el 15 i el 24 de setembre de cada any, són la festa gran de la ciutat de Tarragona i gaudeixen del reconeixement de Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i Festa d’Interès Turístic Estatal per l’Estat espanyol. A més del propi Ajuntament, un gran nombre d’entitats i col•lectius organitzen centenars d’activitats en el que es considera una eclosió de participació ciutadana que ha contribuït a que Santa Tecla hagi esdevingut un referent de la cultura tradicional catalana.

 
Si bé a Tarragona el culte a Santa Tecla ja es practicava des de molt antic, no serà fins al període de la Reconquesta quan les festes perfilen l’estructura embrionària que es perpetuarà i que pren el carrer com a espai essencial per a la seva realització.
 
 
La creixent expansió de la celebració condueix a un fet que esdevindrà cabdal per al desenvolupament de les festes. L’any 1321 arriba a Tarragona, procedent d’Antioquia, a Orient, la relíquia del sant braç de la patrona. La Ciutat preparà una rebuda absolutament espectacular i impactant, de tal manera que servirà com a punt de referència per a la posterior estructuració de la festa. Per primer cop a la població, a través de tots els seus estaments –polític, eclesiàstic, militar i treballador-, ocupa el carrer i se’l fa seu. A partir d’aquesta data les Festes comptaran amb més o menys rellevància a la Ciutat en funció del moment històric viscut, però serà amb l’arribada dels ajuntaments democràtics quan Santa Tecla es reivindica com a celebració dels i pels tarragonins i tarragonines.
 
 
L’essència de les festes de Santa Tecla es troba en el conjunt de balls, bestiari, entremesos, representacions al•legòriques, balls parlats i castells que perfilen el seguici popular de la ciutat propi de la celebració i que a la vegada es barregen amb el més nou del rock, el teatre, el cinema, la revetlla...
 
 
Les matinades, amb els grallers i tabalers, el castell de focs de la diada de Santa Tecla i les tronades o el cant dels goigs a la catedral són avui per avui activitats imprescindibles a les Festes, a les que s’hi ha configurat personatges emblemàtics al seu voltant com el Magí de les Timbales, els gegants moros, els gegantons negritos i els nans vells.

 
Pàgines web de referència:

www.santatecla.tarragona.cat
www.wikipedia.org