Idioma [ Castellano  |  English ]

LA PASSIÓ D’OLESA DE MONTSERRAT
 
 
LLOC:
Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)
 

DATES:
Alguns dissabtes i tots els diumenges i festius (excepte diumenge i dilluns de Pasqua) des de finals de febrer i fins el primer de maig.

 

DESCRIPCIÓ:

La Passió de Jesucrist és un dels arguments dramàtics més importants de la cultura occidental i, mostra d’això és la multitud de representacions que tenen lloc arreu al voltant de la Quaresma i Setmana Santa. Una de les més tradicionals que es representen a tot Catalunya és la Passió d’Olesa de Montserrat.
 
Any rere any, pels volts de l’inici de la quaresma, el poble d’Olesa es mobilitza per donar pas a la celebració teatralitzada de la mort, passió i resurrecció de Jesucrist. Una representació que s’ha convertit en tot un espectacle, un gran concepte teatral amb la intenció d’emocionar i commoure a l’espectador a través d’una tècnica i efectes cada cop més perfeccionats gràcies a les innovacions de so, il•luminació, escenografia, decorats, diàlegs, etc.
 
 

La Passió d’Olesa forma part de la més genuïna tradició medieval. Les primeres notícies documentals es remunten a la primera meitat del segle XVI (any 1538), manifestacions que s’han anat perpetuant al llarg dels segles a molts indrets d’Europa. Tot i que les primeres versions conservades demostren l’existència d’algunes representacions unitàries de la Passió de Crist entre els segles XIII i XIV. Al segle XIX es produeix un canvi important, ja que les representacions passionístiques es modernitzen i passen del carrer a espais teatrals tancats adquirint tècniques i estètiques pròpies del moment. Una mostra de la importància del local i de la rellevància de La Passió és l’estrena, l’any 1987, del nou teatre. Un equipament pensat bàsicament per escenificar la Passió.
 
Actualment, la Passió s’estructura com una obra de teatre clàssica. Un total de 42 escenes dividides en dues parts que es representen de forma seguida en sessió matinal, o bé de tarda. Cada temporada es representen al voltant de 10 passions que tenen lloc alguns dissabtes i tots els diumenges i dies festius des de l’inici de la quaresma fins el primer cap de setmana de maig, exceptuant diumenge i dilluns de Pasqua. Cada representació dura, aproximadament, 3 hores.
 
El text utilitzat en les representacions de La Passió d’Olesa ha anat canviant amb el pas dels anys. Fins al 1946 es van utilitzar els coneguts versos, més o menys arranjats, atribuïts a fra Antoni de St. Jeroni. Un any més tard, es va estrenar una nova versió creada per Joan Povill, director artístic del moment, que s’ha anat polint i refent fins arribar a la versió actual i definitiva de La Passió. I el text és dóna la mà amb la partitura de Josep M. Roma estrenada l’any 1948, que acompanya, enriqueix i matisa cadascuna de les escenes des del preludi fins a la clausura.
 

Ara ja són gairebé 500 anys d’història els que avalen la Passió d’Olesa de Montserrat, a més de la voluntat de superació que el conjunt d’olesans i olesanes plasmen a sobre l’escenari. La Passió ha esdevingut per la majoria dels més de 800 participants una herència cultural i, alhora ha conformat la seva identitat com a poble. La Passió d’Olesa de Montserrat va ser declarada Festa d’Interès Nacional el 30 de setembre de 1983.


Pàgines web de referència
www.lapassio.cat
http://cultura.gencat.cat/cpcptc/festes