Idioma [ Castellano  |  English ]

EL MERCAT ROMÀ DE IESSO


Des de l’any 1997 Guissona cada any recupera el seu passat romà el tercer cap de setmana de juliol durant la celebració del Mercat Romà de Iesso, nom amb el que es fundà la població al segle II aC.
 
 

 

El dissabte 18 de juliol amb el Mercat Romà de Iesso els guissonencs i les guissonenques surten al carrer vestits de romans, els comerciants engalanen les seves parades i la ciutat s’omple de patricis i plebeus.

 

Al llarg del dia es reprodueixen escenes del món romà com la venta d’esclaus i les danses imperials, les curses de quadrigues, les desfilades de la cavalleria i les legions romanes, el passeig de les vestals amb les seves llegendes mitològiques i els diferents espectacles.

 

Representacions com l’arribada del diví Cèsar i de la reina Cleopatra i el seu passeig triomfal fins al temple, el Ritus del Déu Vulcà i l’espectacle del Vol d’Isis són algunes de les posades en escena que un no es pot deixar perdre.

 

Els espais públics de Guissona es recuperen com a espais de l’època romana, podent passejar pel Mercatus, gaudir d’una estona de descans al Templum, participar de les activitats al Fòrum, passejar pel jardins romans o bé visitar el campament dels legionaris.

 

El Mercat també ofereix una exhibició d’oficis antics i una extensa mostra de productes artesans que combina la possibilitat de degustar el sabor de la cuina romana inspirada en els costums de l’antiga Iesso.

 

Dies abans del Mercat Romà es celebren els anomenats Capvespres a la romana en els que durant cinc dies hi ha tallers per a infants dedicats a oficis antics i on s’organitzen activitats culturals que tenen a veure amb el passat romà.

 

Tot plegat configura un treball escenogràfic important que destaca per la creixent participació popular i el conjunt d’escenes i espais temàtics amb la finalitat de reviure l’esperit de la Iesso romana.

 

 

 

Webs de referència:

 

www.guissona.cat

www.festacatalunya.cat