Idioma [ Castellano  |  English ]

LA FESTA DEL RENAIXEMENT DE TORTOSA
 
 
 LLOC
Tortosa (Baix Ebre).
 
DATES
Quarta setmana del mes de Juliol
 

DESCRIPCIÓ


Tortosa, segle XVI. La ciutat esdevé un dels centres culturals i artístics més rellevants de la Catalunya de l’època del Renaixement. Un període de vital importància per al llegat cultural i patrimonial tortosí. Una ciutat que posseïa forces de defensa, confraries amb els seus colors, noms d’il•lustres capitans i pobles de la comarca que oferien una imatge d’una ciutat poderosa, organitzada i orgullosa dels seus símbols.
 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Per aquest motiu, el nucli històric de Tortosa s’engalana per rememorar aquest període d’esplendor a través d’una àmplia oferta d’activitats de caire lúdic i cultural. Més de 500 actors, 60 espectacles, 3000 ciutadans vestits d’època, comerciants i tavernes omplen els carrers de la vila amb música, festa, color i, la clau de tot, amb molta història. En el 2010 s'ha celebrat la XV edició després que l’any 1996 s’estrenés un projecte incipient conegut com la Festa del Renaixement.Una festa que s’ha convertit en el principal acte promocional de la ciutat. La creació d’aquest producte lúdic i cultural de qualitat alhora, basat en un referent històric rigorós, permet promocionar de manera turística i cultural la ciutat de Tortosa, així com també reactivar l’economia i l’associacionisme. L’atractiu de la ciutat la potencia els veïns que guarneixen els carrers i les façanes de les cases amb vegetació, estores i tapissos, torxes i candeles. Pugen a la màquina del temps i durant quatre dies esdevenen habitants del segle XVI.
 


L’esplendor llueix pels carrers del centre històric de la ciutat durant l’acte central i emblemàtic de la festa: la Desfilada en honor de les banderes de la Vegueria de Tortosa i de la ciutat. Una gran desfilada amb més de 1000 participants, encapçalada pel Consistori municipal representant als antics procuradors, seguits per la noblesa reial lluint els seus vestits més luxosos i tots els grups i associacions que formen part de la ciutat. Un altre acte que ningú es pot perdre és la Mostra d’Armes. Hi formen part 10 trasts i un centenar de participants armats juntament amb procuradors i banderes de la ciutat i vegueria. Banderes que durant la festa s’alcen mentre es crida «Terra d'aigua, Terra d'un riu, Visca la Vegueria de Tortosa, Visca!».

 

Però no cal oblidar els espectacles de carrer, espais infantils, el tast de la gastronomia de l’època en tavernes (Ruta de la Saboga), els campaments, cerimònies, tallers, mercat d’època, música o jocs que recreen a la perfecció la vida quotidiana d’aleshores. La Festa compta també amb cinc grans produccions, entre elles la proposta musical profana amb l’espectacle «Dindirindin», poder assistir al torneig de «Les quatre Virtuts» o, gaudir de tot un clàssic com és «La Taverna d'Enric» del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries.
 
 
La Festa del Renaixement va ser declarada festa local d’interès turístic de Catalunya per la Generalitat de Catalunya i Festa d’Interès turístic Nacional pel Ministeri d’Indústria i Turisme, l’any 2005. Any que també va rebre la placa d’honor del turisme de Catalunya de Catalunya que atorga el Govern de la Generalitat. La gran afluència de públic de les darreres edicions ha consolidat la festa en tot un referent.

 
REFERÈNCIES
 
 
Llibres
AJUNTAMENT DE TORTOSA (REGIDORIA DE FESTES). La Festa del Renaixement. L’esplendor d’una ciutat al segle XVI. Tortosa. 2002.