Idioma [ Castellano  |  English ]

LA PASSIÓ D’ESPARREGUERA


LLOC:
Esparreguera (Baix Llobregat)

 
DATES:
Caps de setmana dels mesos de Març i Abril, i el primer de Maig.


DESCRIPCIÓ:

 
Si Esparreguera és coneguda arreu, ho és sobretot per la important i gran representació teatral que acull any rere any sobre la vida de Jesús: La Passió. Una obra que, probablement, té el seu origen al segle XVII. Una carta amb data de 1611 constata que uns veïns de la vila de Sant Llorenç d’Hortons s’adrecen a uns familiars d’Esparreguera anunciant-los que aniran a veure la representació de la Passió.
 
 
Tal i com les coneixem avui dia, la Passió és una evolució dels anomenats “misteris” que consistien en representacions dramàtiques d’origen medieval on s’escenificaven passatges de la vida de Jesús, de la mare de Déu o també d’alguns sants. Amb el pas del temps, la música, la ubicació, els actors o l’escenografia evolucionen i donen pas a les grans representacions. L’etapa pròpiament històrica de la Passió d’Esparreguera tal i com la coneixem ara s’inicia, després d’una llarga interrupció, l’any 1860 en un local tancat ja que anteriorment era costum representar-la en ple carrer.
 
Una tradició que, de generació en generació, ha arribat als nostres dies. I, ara són prop d’un miler de persones entre personatges i figurants (tots ells amateurs), l’orquestra, la coral, l’equip tècnic o vestuari i maquillatge, manteniment... qui s’encarreguen de donar continuïtat a aquesta herència cultural, la més representada arreu de tot Catalunya.
 
La perfecta combinació de tots aquests elements fa que la Passió d’Esparreguera s’hagi convertit en una producció d’una gran complexitat tècnica i dramàtica (hi ha més de trenta canvis escenogràfics) capaç de transmetre a l’espectador l’essència d’uns personatges que tenen més de dos mil anys d’història.
 
Si la paraula i l’acció són elements importants en la Passió, la música en directe juga un paper fonamental perquè l’espectador s’endinsi en allò que està veient. Un conjunt de notes musicals que es desprenen de trenta músics i una coral de cinquanta veus acompanyats d’un orgue de set-cents tubs. Josep Borràs, fill de la vila, és l’autor de les peces musicals composades exclusivament per a la Passió, fet que permet readaptar-les sempre que calgui. D’altra banda, la versió actual del text és una creació de l’artista esparreguerí Ramon Torruella, estrenada als anys seixanta, que es manté fidel als textos evangèlics i alhora s’adapta a la realitat més immediata.
 
Tot aquell qui vulgui gaudir de la Passió ho podrà fer durant tot un dia. L’espectacle ha sabut mantenir al llarg dels anys la seva estructura original com si fos una obra de teatre clàssica, que es representa partida. Un total de 37 escenes queden dividides en dues grans parts. La primera part se representa durant el matí i tracta els tres anys de vida pública de Jesús mentre que la segona part a la tarda narra la passió, mort i resurrecció de Crist.
 
Cada any es realitzen prop d’unes 10 representacions durant els caps de setmana dels mesos de març, abril i el primer de maig que tenen lloc al Teatre de la Passió d’Esparreguera, inaugurat l’any 1969, dissenyat exclusivament per a aquestes representacions. L’èxit de la Passió es fa palès en l’afluència de públic que supera els 10.000 espectadors per temporada.
 
La Passió d’Esparreguera forma part de la Federació de Passions de Catalunya, entitat que es va constituir l’any 2008 per fomentar l’espectacle i donar veu i força a les associacions catalanes davant d’estaments oficials, com els europeus. La Passió fou declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional el dia 30 de setembre de 1983.


Webs de referència
www.lapassio.net
http://cultura.gencat.cat/cpcptc/festes
www.festacatalunya.cat