Idioma [ Castellano  |  English ]

EL CARNAVAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ. LES COMPARSES

Pots visualitzar el programa d'actes aquí: Programa del Carnaval de Vilanova i la Geltrú.pdf

El Carnaval de Vilanova i la Geltrú és una celebració d’arrel tradicional i de participació popular multitudinària, és un carnaval més satíric que de lluïment, en contrast amb el de Sitges.

Té un preludi, el dissabte abans del Dijous Gras, quan se celebra el tradicional Ball de Mantons, però comença de debò el Dijous gras, amb l’àpat ritual, la xatonada, que acostuma a acabar-se amb una empastifada de merenga entre comensals. El divendres se celebra l’Arrivo, una cercavila de màscares agrupades per societats que surten a rebre al rei Carnestoltes. Dissabte és el dia del Moixó Foguer, una mena d’ocell humà untat de mel i revestit de plomes que apareix i desapareix de dins una caixa, i dels mascarots, màscares individuals, lliures de tota disciplina de grup, que es passegen per la ciutat procurant de conèixer els altres i de no ser reconeguts.

El dia central i més emblemàtic és el diumenge de Carnaval, aquest any 22 de febrer, data en què Vilanova s’omple de les tradicionals Comparses. Les Comparses es fan per parelles, aquestes s’inscriuen en alguna de les més de seixanta associacions que hi participen i desfilen arrenglerades darrera de la bandera de la societat que els correspon, aplegant unes sis mil persones entre infants,joves i adults.Les Comparses passen saltant al ritme del Turuta, una marxa militar que de forma desconeguda s’ha convertit en la música més representativa del Carnaval de Vilanova i la Geltrú. Les parelles tiren caramels a la gent dels balcons i del carrer i a les altres comparses que es troben. Finalment, conflueixen totes a la plaça de la Vila, on es fan, primer, les passades de lluïment i, després, la popular batalla final de caramels. Durant tot el dia el noi vesteix una barretina i una americana o un mocador i faixa –depenent de cada entitat- i les noies un mantó de Manila, clavells al cap i faldilla.

Dilluns de Carnaval surten els Cors de Carnestoltes, mascarades que canten lletres iròniques, humorístiques o simplement gracioses; el dimarts surt la comparsa del Vidalot i el Dimecres de Cendra es clausura el Carnaval amb l’Enterrament de la Sardina.


Webs de referència:

http://www.carnavaldevilanova.cat/
http://www.vilanova.cat/html/carnaval/
http://www.wikipedia.org